Sayın Amatör Fotoğraf Sanatçısı,

 

Bu not yarım asırdan beri amatör fotoğrafçılarımızın hizmetinde olan PARK FOTO®‘ ya en sık sorulan soruların cevapları ile fotoğraf ve makineleri hakkında kısa bilgileri içerir.

 

Günümüzde kullanılan fotoğraf makineleri genellikle ayarsız, kendinden flaşlı ve 135 film kullanılan motorlu veya elle sarılan makinelerdir. Bir kaç basit kurala uyarak hem daha kaliteli hem de başarı ortalaması çok daha fazla fotoğraflar çekebilirsiniz. Yurdumuzda fert başına düşen yıllık film sayısı birden daha azdır ve her 36 pozluk filmin başarı ortalaması 26 pozu geçmemektedir. Oysa bir 36 pozluk filmle avans payı dahil 40 poz fotoğraf çekilebilirsiniz.

 

Filminizi makinenize takarken, kaseti makinenin boş yuvasına yerleştirin, (filmin başında avans payı vardır bu pay film üreticisi tarafından verilir.) filmi bir miktar çekin ve karşı taraftaki sarma bobinine yerleştirin kapağı kapatmadan bir poz açıkta sarın tam takıldığına emin olunca kapağı kapatın ve iki pozda kapağı kapattıktan sonra boş çekin. Filmin doğru takıldığına emin olmak için her film karesi sarıldığında kaset tarafında bulunan geri sarma kolunun dönmesi gerekir. (Motorlu makinelerde geri sarma kolu olmaz, yerine bir pencere içinde yuvarlak bir desen olur.) Filmi takamayacağınızı düşünüyorsanız fotoğrafçıya başvurun.

 

Film çekilip sonuna gelindiğinde makine sayacı film sonunu gösterir ve sarma kolu yada motor sarmamaya başlar. Bu durumda filminiz bitmiştir sarma kolunu daha fazla zorlamayın, filmi en sonundan kopartabilirsiniz. Filmi aydınlığa çıkarabilmek için açıkta bulunan filmi tekrar orijinal kasetine sarmanız gerekir. Elle sarmalı makinelerin altında bir düğme olur bir elinizle bu düğmeye basarken diğer elinizle sarma kolunu açarak ok istikametinde çevirin ve filmin tamamen sarıldığına emin olunca kapağı açabilirsiniz. Kimi motorlu makinelerde son kare çekildikten sonra film otomatik olarak başa sarar ve durur, kimi motorlu makinelerde ise üzerinde R işareti olan bir sürgüyü çekerek filmi başa sarabilirsiniz. Filmi sökemeyeceğinizi düşünüyorsanız fotoğrafçıya başvurun.

 

Fotoğraf Latince photos (ışık) ve graphos (gölge) kelimelerinden oluşmuştur. Gerçektende fotoğraf ışık ve gölgeden oluşur. Bunun için fotoğraf karesinin yeterince ışıklandırılması gerekir. Yeterinden az ışık fotoğrafın açık renkte çıkmasına, gereğinden fazla ışık kontrast çıkmasına yol açar. Işığın az olduğu kapalı alanlarda mutlaka flaş kullanın.

 

FlaÅŸlı çekimlerinizi 1.5 metreden daha yakından çekmeyin (kiÅŸiler ve nesneler gereÄŸinden fazla aydınlanır, yüzler bembeyaz ve detaysız çıkar) Flaşlı çekimlerinizi 4 metreden uzaktan yapmayın, tek yada iki kalem pil kullanan flaş, ışığını daha uzağa gönderemez (bu durumda fotoğraf karanlık ve detaysız çıkar)

 

 Pencere önlerinde çekim yaparken dış aydınlığın makinenin karşısından gelmesine izin vermeyin. Bu durumda kişilerin yüzleri karanlık çıkar. Daima taze pil kullanın, zayıflamış pil flaşı geç doldurur ve gereğinden az ışık gönderir. NiCa pil kullanmayın, NiCa pil 1.2 volt olup daha az voltaj daha az ışık demektir. Basit ve ucuz pil kullanmayın akma yapabilir ve sizi yolda bırakabilir. Daima kaliteli ve taze alkalin pil kullanın.

 

Televizyondan çekim yapmanız gerekiyorsa, televizyona 1,5 metre yaklaşın TV’nin aydınlık ayarını biraz arttırın ve flaşsız olarak çekin (zaten ışık kaynağı olan televizyona flaşlı çekim görüntüyü siler)

 

Gündüz dış çekimlerinizde flaş gerekmez. Hiç bir flaş gün ışığından kuvvetli değildir. Gece dış çekimlerinizde flaşı açın, ancak fon çok koyu yüzler beyaz (kontrast) çıkar.

 

Genel kural, ışığı daima arkanıza alın nasıl güneşe bakınca bir şey göremiyorsak, fotoğraf makinesinin gözü de aşırı ışıkta bir şey göremez.

 

Deniz kenarı, kumsal, kar manzaraları çekimlerinde ışık çok fazladır. Bu durumlarda makinenizin diyafram ayarını (varsa) mümkün olduğu kadar kısın.

 

Makinenizi dik veya yatık çekimlerde olsun mutlaka yere paralel tutun. Çektiğiniz görüntüde bulunan bir direk, duvar yada bir eşyanın kenarından paralellik sağlayın.

 

Çektiğiniz konuyu makinenin vizöründe iyi görün ve tam nesneyi çekin, insanları ve konuyu kareye iyi ortalayın, fotoğrafın sağında, solunda, altında, üstünde gereksiz boşluklar ve kesintiler yapmayın.

 

İnsan fotoğraflarında başları ve kişileri tam vizör çizgisine kadar dayamayın, bu durumda yukarıdan başlar ve yanlardan diğer insanlar kesik çıkabilir. 

 

Asla fotoğraf makinenizin kapağını açmayın küçük bir karanlık oda olan fotoğraf makinenizin kapağını açmak, içindeki filmin yanması (ışığa çok fazla doyması ve sizin çektiğiniz / çekeceğiniz karelerin kullanılmaz duruma gelmesi) demektir.

 

Kazara makinenizin kapağını açtıysanız da kapağı en kısa sürede kapatın. Bu durumda çekilen karelerden son birkaç adedi yanar diğerleri kurtulabilir. Çekmediğiniz karelere de bir şey olmaz. makinenizin sayacı 0’ı gösterir bu içerdeki filminde 0’a geldiği anlamına gelmez, film olduğu yerdedir, çekime devam edin ve bir daha sakın kapağı açmayın.

 

Eğer ayarlı makine kullanıyorsanız en fazla üç çeşit ayar yapmanız gerekir bunlar,

 

Enstantane, 15, 30, 60, 125, 250 gibi sayılardan oluşan ayardır. Işık çoğaldıkça sayı arttırılır ışık azaldıkça sayı azaltılır. Enstantane objektifin açılıp kapanma hızıdır örneğin 125 değeri objektifin saniyenin 125’de biri sürede açılıp kapandığını gösterir, dolayısıyla rakam büyüdükçe objektifin açılıp kapanma süresi hızlanır. Günümüzün 100 ISO’luk filmlerinde ortalama değer 125’tir. Flaşlı çekimlerde bu değer makine üzerinde x işaretiyle gösterilir. Genelde 60 yada 125 tir. 

 

Diyafram, 4, 5.6, 8, 11, 16 gibi sayılardan oluşan ayardır. Objektif çapının içindeki bir perdeyle daraltılıp genişletilmesine yarar. Sayı büyüdükçe objektif çapı azalır ve içeriye daha az ışık girer. Işık çoğaldıkça sayı attırılır ışık azaldıkça sayı azaltılır. Ortalama değer 8’dir. Flaşlı çekimlerde diyafram değeri metreye göre değişir. Konuya yaklaştıkça sayıyı büyütmeli uzaklaştıkça da küçültmelidir. Örneğin 1 metrede 16 diyafram, 2 metrede 11 diyafram gibi.

 

Metre, fotoğraf makinesi ile çekilen konu arasındaki mesafenin metre cinsinden ifadesidir. Makinelerin üzerinde telemetre denen otomatik mesafe ölçücüler vardır. Bu mekanizma sayesinde vizörden gördüğünüz konuyu metre ayarını oynayarak netleştirebilirsiniz, tam net olduğu noktada durursanız aradaki mesafeyi makine size göstermiş olur. Metre göstergesinin sonundaki sonsuz işareti genelde manzara çekimlerinde kullanılır.

 

Filmleri kesmeyiniz. 3 kareden küçük kesilmiş filmleri baskısı mümkün değildir.

 

Filmleri kenarından tutunuz ve temiz bir zarfta muhafaza ediniz. El asidi filmin üzerinde kalıcı hasar bırakabilir. Sonraki baskılarda filmin üzerindeki her türlü hasar karta yansır.

  Yukarıdaki belgeyi*.doc 6.0 formatında bilgisayarınıza indirebilirsiniz

 


Bütün Hakları Saklıdır Çetin Atabay 2001-2020

[Ana Sayfa] [Tarihçe] [Hizmetlerimiz] [Amatörler İçin] [Fiyatlarımız] [Kim Kimdir] [Uyarı] [Linkler] [e-mail] [Sayfa Baıı]